Hoe maak je je boot zomerklaar?
14 april 2022Het eerste lentezonnetje breekt door de wolken en de kriebels komen opzetten. Het is tijd om weer te gaan varen! Voordat je het water opgaat, is het belangrijk je boot zomerklaar te maken. Waarom is dit belangrijk en wat moet je absoluut doen alvorens je afmeert?
Waarom je boot zomerklaar maken?
Wanneer je je boot zomerklaar maakt, controleer je of je boot onderhoud of reparaties nodig heeft. Ook is het tijd voor de grote schoonmaak. Misschien heb je veel zaken al gecontroleerd toen je je boot winterklaar maakte. Toch is het goed ook nu weer een checklist te volgen, vooral als je boot in de winter in het water lag. Zo verklein je de kans dat je bijvoorbeeld halverwege je boottocht met een kapotte motor stil komt te liggen.
Wat valt onder het zomerklaar maken van je boot?
Grofweg kunnen we het zomerklaar maken van je boot onderverdelen in vijf categorieën: veiligheidsmiddelen, de motor en accu, de gasinstallatie, het onderwaterschip en de meerlijnen.
Onder veiligheidsmiddelen vallen zaken als de brandblusser, de reddingsboei, de reddingsvesten, de noodsignalen, de EHBO-kit en een eventuele bijboot. In geval van nood wil je goed voorbereid zijn. Als de CO2-patronen van je reddingsvesten moeten worden vervangen of de vervaldatum van je noodsignalen is verstreken, is dit het moment om daar wat aan te doen.
Dat de motor en de accu goed hun werk moeten doen, spreekt voor zich. Je wilt niet halverwege het meer of midden op zee stil komen te liggen. Ook de volledige gasinstallatie op je boot moet in topconditie zijn. Het onderwaterschip moet schoon en roestvrij zijn. Beschadigingen moeten direct worden aangepakt. Een lek is wel het laatste waar je op zit te wachten. Tot slot moeten alle meerlijnen en ander touwwerk in goede conditie zijn. Gerafelde uiteindes moeten worden dichtgebrand en vieze lijnen kun je het beste uitwassen.
De top vijf zomerklaartips
Zoals je ziet, zijn er veel zaken die gecontroleerd en onderhouden moeten worden – te veel om hier stuk voor stuk uitgebreid te bespreken. Met deze top vijf zomerklaar tips kun je de belangrijkste zaken echter van je lijstje afvinken!
Motoronderhoud
Controleer altijd je motor, ook als je de motor een grote beurt hebt gegeven toen je de boot winterklaar maakte. De motor heeft immers een tijd stilgelegen. Het is altijd noodzakelijk om de motorolie te verversen en de filters te vervangen. Vervang de V-snaren als deze versleten zijn en breng ze op spanning. Zorg er ook altijd voor dat je reserve-V-snaren op de boot hebt. Controleer tot slot de accu en de koelvloeistof van je motor.
Navigatie
Afhankelijk van waar je vaart en waar je naartoe wilt, zijn navigatiemiddelen een absolute noodzaak. Controleer daarom of je vaarkaarten nog wel up-to-date zijn. Check of je kompas, je dieptemeter en je log in orde zijn en of er een geldend regelement aanwezig is op je boot.
Anodes controleren en vervangen
De anodes moeten in goede conditie zijn om je boot te beschermen tegen galvanische corrosie. De anodes voorkomen namelijk dat de metalen onderdelen van je boot elektrische ladingen voor hun kiezen krijgen. Controleer de anodes altijd, want binnen een jaar kunnen ze flink verouderen.
Antifouling
Controleer of het onderwaterschip een nieuwe laag antifouling nodig heeft. Deze speciale verflaag voorkomt dat mossels en algen zich aan je boot vastklampen. Hoe schoner het onderwaterschip, hoe gestroomlijnder je boot en hoe minder brandstof je verbruikt. Als je boot in zout water ligt, is het onderwaterschip vaker aan een likje verf toe dan wanneer de boot in zoet water aangemeerd ligt. Controleer tevens of de schroefas geschuurd en geschilderd moet worden om aangroei te voorkomen of te verwijderen.
Grote schoonmaak
Al het technische onderhoud is belangrijk, maar vergeet in de drukte ook niet een doekje over het interieur van je boot te halen. Laat de boot goed luchten om een eventuele muffe geur te verjagen en poets alle hoekjes van het interieur, evenals het dek. Zo heb je veel meer plezier van je boot.